Imec, 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, selecteerde tien veelbelovende tech start-ups om deel te nemen aan het imec.istart-ondernemersprogramma.
Ze ontvangen een budget van 50.000 euro evenals een jaar lang coaching, workshops, en diensten op maat van starters in hun specifieke sector. Met deze ondersteuning kunnen ze gemakkelijker de stap zetten naar de markt.
"We selecteerden dit keer niet minder dan 10 bedrijven, in heel verscheiden markten. Vaak ontwikkelen ze technologie voor heel praktische problemen, zoals waterlekken, het bezorgen van maaltijden of het in kaart brengen van epilepsieaanvallen." legt Sven De Cleyn, programmamanager imec.istart uit.
"Omdat we hen willen bijstaan met advies op maat en hen in contact willen brengen met een relevant netwerk voor hun specifieke sector, definieerden we verschillende marktdomeinen binnen het istartprogramma – (1) Logistics, Mobility & Smart Cities; (2) eHealth; (3) Media, Telecom & Entertainment; (4) Space Technology; (5) FinTech, InsurTech & Cybersecurity en het recentere (6) Education & Learning – die elk geleid worden door een eigen innovatiemanager voor de beste ondersteuning-op-maat."
Van rioolinspectie tot pizzabezorging
De 10 bedrijven die zich vanaf nu tot het istart-netwerk mogen tellen – een netwerk van meer dan 150 bedrijven – maken zeer uiteenlopende toepassingen.
On-Hertz maakt een app die een radiostudio volledig kan vervangen. Radiomakers worden zo heel mobiel en kunnen uitzenden vanop elke gewenste locatie.
Shayp maakt IoT-technologie om waterlekken snel op te sporen en waterverbruik te visualiseren, voor bedrijven en gezinnen.
Contento ondersteunt kmo's met hun digitale marketing.
DEO voorziet een digitaal platform voor dagklinieken zodat ze op een efficiëntere manier met hun patiënten kunnen omgaan.
DiGiConsul stelt digitale tools ter beschikking van consulaten en ambassades, om zo hun beslissingsproces te verbeteren en een juiste en veilige documentenuitwisseling te garanderen.
EPIC Blue ontwikkelt op basis van sensor fusion en machine learning een unieke lokalisatie technologie voor omgevingen waar geen GPS beschikbaar is.
Helpilepsy maakt een platform dat patiënten en hun neurologen helpt om hun epilepsie in kaart te brengen en sneller de juiste behandeling te vinden.
NowMax maakt een app die journalisten en televisieomroepen kunnen gebruiken om op een eenvoudige manier videogesprekken te doen met hoge beeldkwaliteit.
SpacePal maakt een mobiele-cameratool om rioleringen en andere moeilijk bereikbare plaatsen te inspecteren en te inventariseren.
Deliverect staat restauranthouders bij om de verschillende platformen voor thuislevering van maaltijden te integreren en overzichtelijk te maken.
Het imec.istart-programma is een van de meest succesvolle ondernemersprogramma's wereldwijd.
Dat werd begin dit jaar nog maar eens onderstreept toen het programma de vierde plaats behaalde in de UBI Global World Benchmark Study. Startende ondernemers die deel willen uitmaken van imec.istart kunnen intekenen op één van de drie open calls die elk jaar georganiseerd worden. De volgende call staat open van 1 september tot 1 oktober. Voor meer info: https://www.imec-int.com/en/istart
Over imec
Imec is 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek.
Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0, energie en educatie.
Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt meer dan 4.000 topwetenschappers uit meer dan 85 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan. In 2017 bedroeg de bedrijfsopbrengsten van imec 546 miljoen euro. Meer informatie op www.imec-int.com. (pp) foto imec.